Nyhedsbrev 1 2011

Med genopretningspakken og med aftalen om finansloven, skal der spares flere milliarder kr. på uddannelse og forskning allerede i 2011.


Alle eksperter er dog enige om, at uddannelse og forskning er centrale områder at satse på, hvis vi ønsker vækst i det danske samfund, så det er med stor undren, at man reelt nedsætter konkurrenceevnen med sådanne tiltag, når landet er i krise.

Besparelserne vil føre til mangel på uddannet arbejdskraft og en ophob-ning af uuddannet arbejdskraft plus et mindre fleksibelt arbejdsmarked. Der er tale om et tillidsbrud, som får konsekvenser for både 95 %-målsætningen og 50 %-målsætningen.

Alle, der har arbejdet målrettet for at indfri regeringens og folketingets 95 %- målsætning for ungdomsud-dannelserne og 50%-målsætning for de videregående uddannelser, får den fornemmelse, at man fra politisk side ikke støtter op om disse målsætninger.

 

Desuden har den danske regering tilsluttet sig resolutionerne om livslang læring og livslang vejledning ved-taget af Det Europæiske Ministerråd.
Visionerne er:

• Livslang læring, som understreger behovet for, at det enkelte individ sættes i centrum og gives motivation til systematisk at udvikle sine kompetencer over et helt livsforløb.

• Livslang vejledning, som understreger, at den enkelte skal læres, vejledes, rådgives og til-skyndes til at blive mobil på tværs af arbejdsmarkeder, brancher, fag og sektorer.

 

Begge visioner bygger på antagelsen om, at fremtidens arbejdsmarked vil være mere dynamisk end nogen-sinde. Mener regeringen virkelig, at den følger disse resolutioner?

 

Danmarks Vejlederforening mener, at fremtidens uddannelsespolitik må være mere visionær, end den viser sig nu, og fremme den enkeltes persons motivation og muligheder for at bevæge sig frit i uddannelsessy-stemet, for at kunne leve op til det krav om arbejdskraftens mobilitet, som vil præge samfundets fremtid. Danmarks Vejlederforening mener derfor, at uddannelsesvejlederen bliver endnu vigtigere i et uddannelses-system, der giver muligheder for en sådan mobilitet.

 

Professor Ove K. Pedersen taler for, at vi skal arbejde med et begreb kaldet ”Mobication”, som kort fortalt gør op med det nuværende niveaudelte uddannelsessystem med en opdeling i grund-, ungdoms-, arbejds-markeds-, professions- og videregående uddannelser. Det udfordrer også den traditionelle fordeling af ind-flydelse på uddannelserne, hvor det er kommuner og lærere, der har indflydelse på folkeskole og ungdoms-uddannelser, arbejdsmarkedets parter, der har indflydelse på erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelserne, professorerne og de akademiske råd på universiteterne og regering og Folketing, der bestemmer rammerne.

 

Det vil kræve mod at gøre op med en flere hundred år gammel uddannelsestradition, men vi kan slå kine-serne, finnerne og andre, som vi bliver sammenlignet med, ved at ny tænke og ikke ved at gøre, som de gør. Danmarks Vejlederforening er klar til at arbejde i det fleksible uddannelsessystem med livs lang vejledning.

 

 

Venlig hilsen
Bo Svane Møller
formand