Børne- og Undervisningsministeriet
Departementet
Frederiksholms Kanal 25
1220 København K


København den 13. september 2023


Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om kommunal indsats for unge under 25 år og forskellige andre love (Afskaffelse af uddannelsesparathedsvurdering, udvidelse af den sammenhængende plan for vejledning og afskaffelse af krav om studievalgsportfolio)


Danmarks Vejlederforening takker for muligheden for at afgive høringssvar på lovforslaget.


Danmarks Vejlederforening har følgende kommentarer:


Afskaffelse af uddannelsesparathedsvurderingen og studievalgsportfolio


Vi vil gerne starte med at hylde afskaffelsen af Uddannelsesparathedsvurderingen og krav om studievalgsportfolio. Det er noget Danmarks Vejlederforening har haft et ønske om længe.
Vi er meget enige i arbejdsgruppens vurdering af, at de ressourcer der i dag bruges på udarbejdelse af uddannelsesparathedsvurdering, vil kunne anvendes bedre til at kvalificere vejledningen af eleverne generelt. (2.1.2. s. 15)
Arbejdsgruppen foreslår at ressourcer der frigives fra arbejdet med uddannelsesparathedsvurderingen, skal forblive på området, således at overskydende tid i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesparathedsvurderingen omsættes til vejledning. (2.2.2. s. 23)
Under 2.2.3. Børne- og Undervisningsministeriets overvejelser og foreslåede ordning, står der at Børne- og Undervisningsministeriet er enige i arbejdsgruppens overvejelser og forslag om udvidelse af den kommunale sammenhængende plan. Vi i Danmarks Vejlederforening, håber også at det inkluderer, at der er enighed omkring, at overskydende tid i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesparathedsvurderingen omsættes til vejledning. I Danmarks Vejlederforening er vi bekymret for, at dette ellers kan bruges til besparelser på vejledningsområdet i nogle kommuner.


Vejledningen skal bl.a. bygge på den viden og de færdigheder, som eleverne har tilegnet sig i folkeskolens obligatoriske emne uddannelse og job


Vi oplever at der er stor forskel på hvordan det obligatoriske emne Uddannelse og job prioriteres på skolerne og i kommunerne. Der er også lærere, der ikke føler sig klædt på til opgaven. Da
vejledningens rammer er bestemt, ud fra forudsætningen af at eleverne modtager undervisning, svarende til emnets mål, er det nødvendigt at det prioriteres alle steder, så eleverne får den viden de har behov for, for at kunne træffe uddannelsesvalg på et oplyst grundlag. I Danmarks Vejlederforening foreslår vi at man overvejer at vejlederne bliver en større del af det obligatoriske emne, samt at der afsættes bestemte timetal.
I Danmarks Vejlederforening opfordrer vi Børne- og Undervisningsministeriet til at nedsætte en faggruppe for uddannelse og job, der kan fortsætte den gode dialog der startede på Sorø mødet, men også være med til at have fokus på vigtigheden af det obligatoriske emne. Vi deltager selvfølgelig meget gerne i sådan en faggruppe.


Den sammenhængende plan for skole- og vejledningsindsatsen


Det giver god mening, at den sammenhængende plan, kommer til at gælde hele udskolingen fra 7.-10. klasse. Når man tænker 7. klasse med i den sammenhængende plan, kunne man også med fordel tænke 7. klasseeleverne med, i forhold til at kunne modtage en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats.


Elever der kan modtage en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats


Målgruppen for at modtage en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats, er elever der vurderes til ikke at kunne påbegynde eller gennemføre en ungdomsuddannelse. Eksempler på hvad der kan ligge til grund for at identificeres som en del af målgruppen, er f.eks. standpunktskarakterer og fravær.
I Danmarks Vejlederforening, håber vi at kommunerne breder dette ud, da der kan være mange årsager til at man ikke kan påbegynde eller gennemføre en ungdomsuddannelse. Også andre årsager, end vi ser under uddannelsesparathedsvurderingen.
Vi har også et håb om, at det sikres at den nye identifikation ikke ender med at være en ny stor bureaukratisk øvelse, der kommer til at minde om uddannelsesparathedsvurderingen.
Det kan være forskelligt hvad der ligger til grund for at modtage en særligt målrettet skoleindsats, og en særligt målrettet vejledningsindsats. Vi opfordrer til at elever og forældremyndighedsindehaverne kan bede om at eleven får en vejledningsindsats, hvis de føler der er behov for det. F.eks. en individuel vejledningssamtale. Vi mener at alle elever bør have ret til at modtage individuel vejledning af skolens KUI-vejleder, hvis de ønsker dette.


Ikrafttrædelse


Der står at loven træder i kraft den 1. august 2024 og at der ikke er behov for en overgangsordning.
Optagelsesproceduren for optagelse på en ungdomsuddannelse i skoleåret 2024-2025, ligger primært i marts til juli. I år har der dog været optagelsesprøver til gymnasiale uddannelser i august. For at undgå forvirring omkring hvilken lov der gælder, hvis en elev skal optages i f.eks. august, er det vigtigt med en tydelig præcisering af hvilke regler der gælder for optagelse, hvornår.


Professionelle uddannelsesvejledere


I det samlede udkast, står der generelt Kommunalbestyrelsen, hvor vi tænker der i de fleste tilfælde nok menes vejledere eller Den Kommunale Ungeindsats. Til sidst i dette høringssvar, vil vi derfor benytte lejligheden til at pointere, at vi i Danmark har nogle dygtige og professionelle vejledere. Det håber vi også fremover bliver prioriteret højt, så alle vejledere i den Kommunale Ungeindsats, har en anerkendt vejlederuddannelse, da det kvalificerer arbejdet med at forberede og vejlede vores unge mennesker videre.


Med venlig hilsen
på Bestyrelsens vegne


Karina Meinecke
Formand